2014. július 12., szombat

A telhetetlen hernyócska

Babázzunk kicsit! Megszállottan rajongok a gyermekkönyvek iránt. Ezek közül is a kortárs és a művészi mesekönyvek a kedvenceim. A telhetetlen hernyócska Eric Carle sok-sok különleges montázstechnikával készült mesekönyve közül a legismertebb, amit 1969-es első megjelenése óta több mint 20 millió példányban adtak el világszerte és 40 nyelvre fordították le. Sokan az egyik legjobb gyerekkönyvnek tartják. Carle több mint 70 könyvet írt és illusztrált. A telhetetlen hernyócska a harmadik műve volt.
45 éve rágta át magát először a hernyócska a mesekönyv lapjain. A lyukas oldalak és a rövid, számokat és napokat tanító mondatok akkoriban újdonságot jelentettek a gyerekkönyvpiacon. Az immár klasszikusnak számító mesében a szóban forgó hernyónk hétfőn keresztülrágta magát egy almán, de továbbra is éhes maradt, kedden keresztülrágta magát két körtén, de továbbra is éhes maradt, szerdán három szilván, csütörtökön négy epren, majd egy tortán, egy virslin, egy nyalókán, és így tovább, és így tovább - míg jól nem lakik - és gyönyörű pillangó nem válik belőle.

A fenti kép A telhetetlen hernyócska első, 1969-es borítója. A könyv munkacíme A Week With Willi Worm (Egy hét Willi kukaccal) volt. A mese magyarul 2006-ban jelent meg a Pagony kiadásában.
Az évforduló alkalmából lássunk néhány horgolt pillanatot a hernyó életéből. Először is az Etsy-ről,


és a Ravelry-ről.
Hozzád is beköltözhet egy kis baba hernyó?

Legyen Zöld a Pamuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése