2014. augusztus 7., csütörtök

Zavar a hamispálca körül!

Többször belefutottam már abba a problémába, hogy a horgolt alapelemek elnevezése nem egységes, még magyar nyelven sem. Főleg a hamispálca körül nagy a zűrzavar. Többen más-más alapelemet értenek alatta. Próbáltam utánajárni a dolognak, pontosan mit is takar a hamispálca elnevezés, és vajon miből fakad ez a zavar az elnevezés körül. Általában hamispálca alatt vagy a kúszószemet vagy a félpálcát értjük. Talán közelebb visz a megoldáshoz, ha ezeknek az elemeknek a további elnevezéseit boncolgatjuk tovább.
A kúszószemet láttam már hamis kispálca néven is szerepelni. Itt kispálca alatt a rövidpálcát értjük. A rövidpálca úgy készül, hogy a tűvel a megfelelő szembe szúrunk, ráhajtunk és a szálat áthúzzuk a szemen. Ismét ráhajtás következik, és a fonalat egyszerre húzzuk át a tűn lévő két hurkon. A hamis kispálca készítése az előzőhöz képest abban tér el, hogy a fonalat a beszúrás és ráhajtás után rögtön áthúzzuk a tűn lévő két hurkon. Menet közben kimarad egy ráhajtás.
A félpálca is hasonló elven nyugszik. Az egyráhajtásos pálca készítéséhez hasonlóan kezdjük. A tűre ráhajtjuk a fonalat, a megfelelő szembe szúrunk, újból ráhajtunk és a szálat áthúzzuk a szemen. Eddig azonos a két elem készítése. Ha egyráhajtásos pálcát készítünk, akkor a folytatásban a fonalat két hurkon keresztül húzzuk át, újabb ráhajtás következik és a szálat a megmaradt két hurkon is áthúzva fejezzük be az elemet. A félpálca befejezése ettől eltérően úgy készül, hogy a folytatásban a ráhajtás után a szálat egyszerre húzzuk át a tűn lévő három hurkon.
A "hamisság"-ban tehát az a közös, hogy a tűn képzett hurkokat egy lépésben horgoljuk le, mindkét esetben megspórolunk menet közben egy ráhajtást. Ettől függetlenül azt gondolom tisztább helyzetet teremt, ha a hamis kifejezés helyett a különböző alap elemekre egyértelmű megnevezéseket használunk a továbbiakban.

Legyen Zöld a Pamuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése