2014. augusztus 17., vasárnap

Firka a hűtőn


kifestővel megnyomorított firka
A cím hallatán egyből beugrott a zsírkrétával összefirkált fal, szekrény és hűtő képe? Ha így van, akkor ajánlom Ökoanyu bejegyzését és videóját a zsírkréta foltok eltűntetéséről! Most azonban beszéljünk egy sokkal vidámabb témáról. Arról, amikor az apró kezek munkája büszkeséggel és nem bosszúsággal tölt el. 
Régen rajztanár szerettem volna lenni. Szerettem volna bebizonyítani, hogy a rajzolás jól tanulható és örömteli folyamat. Szerencsére ma már rengeteg rajztanfolyam lehetősége közül választhat minden lelkesen kereső lélek. Két kedvencem a Jobb agyféltekés rajzolás és a Rajzmeditáció. Mindkettő módszer azt ígéri a zűrös lelkű felnőtteknek, hogy gyakorlásukkal képesek lesznek levezetni a mindennapok feszültségét, új látásmódot nyernek és még az önbizalmukat is növelhetik. Ezzel teljesen egyet tudok érteni. Jó lenne, ha mindenki megtalálná azt a tevékenységet, amiben igazán el tud mélyülni és segít kreatív életet élni. Egyszóval megadja számára a Flow élményt. Ez lehet rajzolás, horgolás, kertészkedés, hegymászás, sütés-főzés-takarítás, gyereknevelés vagy bármi más, ne legyünk részrehajlók! De térjünk vissza még egy kicsit a rajzolásra. 
Had idézzem itt Pablo Picassot:
"A felnőttek jobban tennék, ha ahelyett, hogy rajzolni tanítják a gyerekeket, inkább tanulnának tőlük. Amiért a nagy művészek izzadnak, azt a gyerekek természetesen, maguktól létrehozzák."
Miért rontjuk el a gyerekek öngyógyító mechanizmusait azzal, hogy sablonokba szorítjuk őket és mintákat adunk nekik, aztán pedig a rajzokról értékítéletet mondunk, és összemérjük másokkal, mintha annyira értenénk hozzá. Szerintem egyszerűen csak hagyjuk őket, örüljünk az ő örömüknek, legyünk büszkék, ha őszintén jön és ahogy a mester mondta, tanuljunk tőlük!

firka a gyurmán
Ahogy már eddig is láttad, ez a bejegyzés rendhagyó módon távol áll a horgolástól, de még a pamuktól is! A folytatásban egy másik kreatív anyagról, a süthető gyurmáról (angolul polymer clay) szeretnék írni neked. Korábban is mutattam ötleteket arra, hogyan tehetjük kézzelfoghatóvá a számunkra legkedvesebb gyermekrajzokat. Ezt megtehetjük égethető gyurma segítségével is. Nem kell más hozzá, mint:
  • egy firka
  • átütő papír (a másoláshoz, hogy az eredeti mű se szenvedjen sérülést)
  • színes ceruza (amivel másolunk firkáról lapra, lapról gyurmára)
  • gyurma (hozzá erős kéz vagy tésztanyújtó)
  • kanál (az átvitelhez)
  • éles penge (a körbevágáshoz)
  • színes filc (a díszítéshez)
  • mágnes és erős ragasztó (a kihelyezéshez)
alapanyagok
 A színes ceruza jól látható nyomot hagy a gyurma felületén, ha kellően rá tudjuk simogatni a kanál segítségével. Ha skiccpauszt használunk akkor könnyedén tükrözhetjük a rajzokat. A gyurma sütéséhez általában 110 °C-ot és 30 perc sütési időt javasolnak.
rajz megörökítése
rajz továbbdolgozása
közös öröm
 Legyen Zöld az áramlat és a Pamuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése