Gyöngyöm"A gyöngyhorgolás egy elég hálás technika, bár első ránézésre kicsit ijesztőnek tűnhet." 

A gyöngyhorgolás számomra azért érdekes technika, mert ahogy ez a nevéből is kiderül, gyakorlatilag a gyöngyfűzés és a horgolás fúziója. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a gyöngyök mérete, a fonal vastagsága és a horgolótű mérete jól legyen megválasztva, máskülönben a fonal esetleg átlátszik a gyöngyök között, vagy túl vékony lesz és szükségtelenül megnehezíti a horgolást. Első sorban hurka/cső (angolul tube) alakú ékszerek, karkötők és nyakláncok készítésére használják a legtöbben ezt a technikát, de gyakorlatilag bármilyen horgolt munkát díszíthetünk egy-egy gyöngy közbehorgolásával. Gyönyörű gobelin szerű képeket, kisebb alkalmi szütyőket, apróbb dísztárgyakat, gyönggyel díszített szegélyeket is készíthetünk, illetve golyót is behorgolhatunk vele.


A technika ismertetéséhez gyöngyfűzés és horgolás oldalról is közelíthetünk. A gyöngyhorgoláshoz nem szükséges haladó szinten terítőt horgolnunk, elegendő három alapelem készítésében gyakorlatot szereznünk.  Ezek a következők:  
  • láncszem, 
  • kúszószem 
  • rövidpálca
Más gyöngyfűzési technikáktól a gyöngyhorgolás abban tér el, hogy nem vágunk le egy előre kiszámolt hosszúságú fonalat, hanem egyszerűen a horgolócérna gombolyagra fűzzük fel a gyöngyöket. Ezzel el is érkeztünk a buktatóhoz. Tudni illik nem mindegy, hogy hány szem gyöngyöt és milyen sorrendben fűzünk fel a horgolócérnára. A horgolást a cérna vége felől eső, első hozzáférhető gyöngyszemmel kezdjük. Mivel ezt a gyöngyöt fűztük fel utoljára, ezért értelemszerűen a felfűzés és a lehorgolás sorrendje fordított. A leszámolható minták esetében is ezt a logikát követjük. A minta bal alsó sarkától soronként oda-vissza haladva fűzzük fel a gyöngyöket, és a jobb felső saroktól kezdve, vissza felé haladva fogjuk lehorgolni őket. Nagyon sok kész leszámolható mintát lehet fellelni különböző forrásokból, de készíthetünk mi magunk is egyedi terveket. Egyedi minták tervezésében nagy segítséget nyújthat a linkről ingyenesen letölthető DB-BEAD nevű szoftver. A szoftver használatáról  részletes leírást olvashatsz Gyöngyikék oldalán. 

Kezdjük a gyöngyhorgolás technikájának részletesebb tárgyalását a hurka alakú ékszerek készítésének  bemutatásával. A munka kezdése más horgolási technikákhoz hasonlóan egy megfelelő hosszóságú láncszemsor lehorgolásával kezdődik. Az elkészült ékszer lezárásának tervezett módjától, tehetségünktől és gyakorlottságunktól függően ezt készíthetjük rögtön gyöngyökkel vagy anélkül is. Könnyebben dolgozunk azonban, ha gyöngyök nélkül kezdjük a munkát. A láncszemsorból kúszószemmel kört készítünk és erre az Amigurumi technikához hasonlóan körkörösen lehorgolunk pár sort rövidpálcákkal.
Hurkát készíthetünk egyenes, ferde, és török gyöngyhorgolással is. Az egyenes gyöngyhorgolás esetében a gyöngyök vízszintesen fekszenek fel a henger palástja mentén.  Mindig a hurka belseje felől szúrunk kifelé a következő szembe, lehúzunk egy gyöngyöt a horgolótűhöz közel és mögötte kúszószemet készítünk. Így haladunk körkörösen. Jól látszik, hogy az utoljára horgolt sorban élükön állnak a gyöngyök, a korábban lehorgolt sorokban pedig fekszenek.
 

A ferde gyöngyhorgolás technikája nem sokban különbözik az egyenes gyöngyhorgolástól. A különbség annyi, hogy kúszószem helyett rövidpálcával horgoljuk le a gyöngyöket és ha kívülről nézzük az elkészült részt, akkor a gyöngyök kicsit jobbra dőlnek. Beszúrjuk a tűt az előző sor következő szemébe, lehúzzuk a soron következő gyöngyöt a tű mellé, és a gyöngy mögött rövidpálcát készítünk.
ferde gyöngyhorgolás

A török gyöngyhorgolás méltatlanul elhanyagolt ága ennek a műfajnak, pedig sokkal haladósabb, mint a többi technika. Tulajdon képen gyöngy csoportokat képezünk. Az első sor csoportjait egyesével lehorgoljuk és láncszemekből megfelelő hosszúságú sormagasítást készítünk. A továbbiakban körkörösen haladunk és a további sorok csoportjait egyesével az előző sor csoportjainak tetejébe horgoljuk rövidpálcákkal.


Előfordulhat, hogy idő közben valamilyen oknál fogva hosszabbra szeretnénk horgolni a hurkát, mint ahogy azt elterveztük. Lefogyhatnak a gyöngyök és a horgoló cérna gombolyag is. Ez esetben sincs ok az aggodalomra, a horgolás egyik igen hálás tulajdonsága, hogy nagyon könnyen eldolgozható, és a munka folytatható egy új szál betoldásával. Ennek eredménye képen a már lehorgolt rész gyöngyei stabilan a helyükön maradnak. Nem kell attól tartanunk, hogy visszabomlik a munkánk, miközben újabb adag gyöngyöt fűzünk fel a gombolyagra. A csomó sem lazul fel, ami más gyöngyözős technikánál, a damilok és műszálas fonalak esetében igen gyakran felmerülő probléma. Eldolgozáshoz egyszerűen vágjuk el a horgolócérnát kb. 10 centiméterre az elkészült rész végétől, húzzuk át a tűn lévő hurkon, és a fonalat húzzuk jó szorosra. Az új szál betoldásához a horgolótűt szúrjuk be egy korábbi sor láncszemébe a folytatás helyéhez közel, és egy kúszószem készítésével  rögzítsük a szálat. A szabadon maradó szálvégeket össze is csomózhatjuk, ezeket rejtsük el a hurka belsejében. A betoldás után a megszokott módon folytatjuk a horgolást amíg a hurka a kívánt hosszúságú nem lesz.
Ha a hurkánk elérte a kívánt hosszúságot, akkor a munka befejezéséhez, gyöngyök nélkül horgolunk még egy záró sort az elkészült darab tetejébe, végül eldolgozzuk a szálat. Már csak a végső simítások vannak hátra ahhoz, hogy ékszerként hordhassuk a gyöngyhorgolással elkészült hurkánkat. A végekre szerelhetünk ékszer zárókupakot és kapcsot, de varrással is csatlakoztathatjuk a lehorgolt darab két végét.
 


Végül foglalkozzunk kicsit a fagolyók behorgolásával (angolul beaded ball) is. Gyönggyel vagy gyöngy nélkül, ehhez a technikához elengedhetetlen a szaporítás és fogyasztás technikája. A szaporítás gyöngyhorgolás esetében ugyanúgy történik, mint gyöngyök nélkül. A szaporítás helyén az előző sor következő szemébe két szemet horgolunk. Normál módon lehorgoljuk a soron következő gyöngyszemet, majd még egy gyöngyöt horgolunk ugyanide, a tűt ugyanabba a szembe szúrjuk, ahova a legutóbbi gyöngyöt is horgoltuk. Ha fogyasztani szeretnénk, akkor a fogyasztás helyén egyszerűen hagyjuk ki az előző sor következő szemét, és az azt követő szembe szúrjuk a tűt a következő gyöngyszem lehorgolásához. Gyöngy nélkül pedig úgy készül a fogyasztás, hogy egyszerre lehorgolt csoportot készítünk. Fogyasztásról és szaporításról bővebben olvashatsz az Amigurumi technikánál. Figyeljünk arra, hogy ha egy soron belül több szaporítást vagy fogyasztást készítünk, akkor törekedjünk ezt a kör mentén a lehető legegyenletesebben elosztani. Az alábbi videó és leírás segítséget nyújt a gyakorláshoz. 

horgolt golyók

A fagolyó átmérőjétől és a fonalvastagságtól függően a kezdéshez a csúszógyűrűbe 6 vagy 8 rövidpálcát horgolunk. Körkörösen haladunk. A sorok követéséhez használjunk sorjelölőket. A második sorban minden szembe szaporítunk, vagyis minden szembe két rövidpálcát horgolunk. A következő sorokban a szaporítások közé soronként növekvő számú rövidpálcát készítünk. Tehát a harmadik sorban 1 szaporítást 1 rövidpálca követ, a negyedik sorban 1 szaporítást 2 rövidpálca és így tovább egészen addig, hogy a fagolyót bele tudjuk illeszteni a horgolásba. A folytatásban minden szembe 1 rövidpálcát készítünk fele annyi soron keresztül, mint ahány soron keresztül szaporítottunk. Ez után visszafogyasztunk annyi soron keresztül, ahány soron keresztül szaporítottunk.
Ha a horgolás már nem okoz gondot, akkor az alábbi üres sablonok valamelyikének használatával tervezzük meg a golyók mintáját és bátran fogjunk neki gyöngyökkel a behorgolásnak. Csodálatos kaland lelsz!

Ízelítőül lássunk egy példát a tervezéshez és a kidolgozáshoz:
fűzési terv
a végeredmény

A gyöngyhorgolásról (Bead Crochet Techniques) és más gyöngyözős technikákról is olvashatsz a következő oldalakon:
Gyöngyikék
Bizuteria-blond
Fusion Beads
Beads East


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése