2014. június 7., szombat

Pólóból kosár

Régóta izgatja a fantáziámat a pólófonalak kipróbálása. Nagyon szeretem a - hogyan hasznosítsunk régi dolgokat - jellegű bejegyzéseket, és még jobban, ha az esztétikum és a praktikum találkozik. Arra gondoltam, hogy ebbe a kosár-táskába olvasztanám a tapasztalataimat.

Azonnal leírást kerestem régi pólók feldolgozásáról.
Az áldozatot előkészítjük a szeletelésre. Először levágjuk a felesleges és vastag részeket, ezután félbehajtjuk, hogy spóroljunk az erőnkkel és az időnkkel. Lehetőleg minél kevesebbet kelljen később vágni. A felhajtásnál a felső éleket nem igazítjuk pontosan egymáshoz, elhagyunk egy 2 ujjnyi sávot, ez lesz a bevágások határa. Párhuzamos sávokra osztjuk és szeleteljük. Végül a sávokat folytonosítjuk, átlós átkötő vágásokkal egy hosszú szalagot készítünk belőle. Ezt már csak meg kell huzogatni, fogy fonal állaga legyen.


Sajnos ehhez a kosárhoz elég sok azonos színű, és lehetőleg varrás nélküli pólóra lenne szükség. Azt gondolom elég kicsi rá az esély, hogy ezt a meglévő ruhaállományomból kivitelezni tudjam. Ha ez teljesülne is, a sok toldás, varrás és csomó elcsúfítaná a végeredményt. Rongyszőnyeg készítésére viszont kiválóan alkalmas ez a technika. Csorbul ugyan az újrahasznosítás elve, de tetszőleges hosszúságú fonal készíthető újonnan vásárolt rugalmas anyag felszeleteléséből. Ez talán célravezetőbb megoldás, ha igényesebb horgolt darab elkészítésére szántuk el magunkat.


Ha nem ragaszkodunk szigorúan a rugalmas anyaghoz, régi lepedőket is feldolgozhatunk. Ezzel a módszerrel olyan designer darabokat is készíthetünk, mint például ez a ruha. Beindítja a fantáziát, nem?

Legyen Zöld a Pamuk!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése