Tudtad, hogy a pamut a gyapotnövény (Gossypium) magházát burkoló finom szőrzet
szála? Az egyik legfontosabb textilipari nyersanyag és egyike a legősibb
növényeknek, amelyet az ember termeszt. Dél-Amerikában
és Indiában
több ezer évvel ezelőtt is voltak már gyapotültetvények. Mexikói
barlangokból 7000 évesnek becsült, Indiában kb. 5000 éves
pamutszövet-maradványok kerültek elő.
A toktermés belseje 4-5 rekeszre oszlik, mindegyik több
maggal. A maghéj egyes sejtjei megnyúlnak, és ezekből alakulnak ki az ún.
röptető szálak, a tulajdonképpeni gyapotszálak. Magjából étkezési olajat,
gyapotmagolajat nyernek, sajtolással. A gyapotmagolaj a margaringyártásban kap
jelentős szerepet, illetve az édesipar is használ hidrogénezett gyapotmagolajat
egyes termékeihez, például csokoládé higításához.
Tudósok úgy gondolták, hogy a fehérjében gazdag magok fontos
eszközként szolgálhatnak az éhezés legyőzésében. A hántolatlan gyapotmag emberi
fogyasztásra alkalmatlan, ugyanis gosszipol nevű mérget tartalmaz, ami védi a
növényt a kártevők ellen. 2009-ben az MTI hírül adta, hogy Keerti Rathore, a
texasi A&M egyetem kutatójának sikerült olyan eljárást találnia, amely
során csak a magban lévő veszélyes méreg tűnik el, a növény többi - nem emberi
fogyasztásra szánt - részén pedig megmarad a védettséggel együtt. A cikk
leírja, hogy eddig csak a hántolt gyapotmag volt alkalmas emberi fogyasztásra. Kérdem
én, ha csak hántolásba kerül, hogy fogyasztásra alkalmas legyen, akkor miért
volt szükség a génmódosításra?
Ezután a rövid kitekintés után térjünk vissza fő témánkra. A
pamut az egyik legfontosabb textilnyersanyag, amit elsősorban kiváló
tulajdonságainak köszönhet. Érdemes tudni, hogy a napfény sárgítja. Jó
elektromos szigetelő, de elektrosztatikus feltöltődésre nem hajlamos. Kiválóan
színezhető és fehéríthető.
A gyapottermesztés munkaigényes, a 20. századig kézzel
szedték és sok vér és verejték tapadt hozzá. Nagyon kényes növény, számos
kártevője ellen növényvédő szerekkel vagy genetikailag módosított fajtákkal
kísérleteznek. A gyapottermő területeknek egyelőre csak kis hányadán (jóval 1%
alatt) termelnek biogyapotot, (angolul: organic cotton) amit rendkívül szigorú
előírások szerint termesztenek. A kártevők ellen szelíd technológiával,
vegyszermentesen és génmódosítás nélkül védekeznek, a gyomokat pedig kézi erővel
irtják. A biogyapot textilipari feldolgozásánál is gondot fordítanak arra, hogy
a késztermék ne tartalmazzon egészségre káros anyagokat. Így lesz belőle
biopamut.
Vigyázz! Nem minden pamut, amire az van írva, tudható meg a
FÉBÉSZ és a Teszt Plussz Online 2012-ben
végzett vizsgálat eredményéből. Amennyiben a kezelésre vagy az
anyagösszetételre vonatkozóan több, egymással ellentétes tartalmú információt
találsz érdemes ezt a vásárlás helyszínén jelezni és megfelelő tájékoztatást
kérni.
Legyen ZÖLD a PAMUK!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése