2014. május 20., kedd

Didergő madárkák



"Ládd-e, édesapa,
Hogy remegnek, fáznak!
Csinálj egy búvócskát
Szegény madárkáknak!
Én meg majd etetem, gondjukat viselem...
Meglásd apa, hogy még
Dalolnak is velem!"
(Részlet Pósa bácsi Didergő madárkák című verséből)  


Készíts etetőt narancsból, papírhengerből, műanyag- vagy tejesflakonból.  Ha kedved van akár horgolhatsz is!


Kezdés: 3,25-ös tűvel, 5 láncszemből 1 kúszószemmel gyűrűt kerekítünk.
1.sor: 3 láncszemből sormagasítás és 14 egyráhajtásos pálca a gyűrűbe (15 szem)
2.sor: 3 láncszemből sormagasítás és ugyanide 1 egyráhajtásos pálca, 2 egyráhajtásos pálca a következő 14 szembe, és kúszószemmel zárjuk a sort. (30 szem)
3.sor: 3 láncszemből sormagasítás, *2 egyráhajtásos pálca a következő szembe, és 1 egyráhajtásos pálca az utána lévőbe*. A csillagok közötti lépéseket ismételjük a sor végéig és kúszószemmel zárjuk a sort. (45 szem)
4.sor: 2 láncszemből sormagasítás, 1 hamispálca a következő három szembe, 2 hamispálca a következőbe, *1 hamispálca a következő négy szembe, 2 hamispálca a következőbe*. A csillagok közötti lépéseket ismételjük a sor végéig és kúszószemmel zárjuk a sort. (54 szem)
5-6. sor: 2 láncszemből sormagasítás, 1 hamispálca minden szembe és kúszószemmel zárjuk a sort. (54 szem)
7.sor: 2 láncszemből sormagasítás, 2 egyszerre lehurkolt hamispálca a következő szembe, 1 hamispálca a következő 42 szembe, végül 2 egyszerre lehurkolt hamispálca a következőbe. Az utolsó 7 szemet kihagyjuk és megfordítjuk a munkát.
8.sor: a szemek elülső ágába 2 láncszemből sormagasítás, 2 egyszerre lehurkolt hamispálca a következő szembe, 1 hamispálca a következő 39 szembe, végül 2 egyszerre lehurkolt hamispálca a következőbe és megfordítjuk a munkát.
9.sor: a szemek hátsó ágába 2 láncszemből sormagasítás, *1 hamispálca a következő négy szembe, 2 egyszerre lehurkolt hamispálca a következőbe*. A csillagok közötti lépéseket ismételjük meg még hatszor, 1 hamispálca a következő hat szembe és megfordítjuk a munkát.
10.sor: a szemek elülső ágába 2 láncszemből sormagasítás és ugyanide 2 hamispálca, 1 hamispálca a következő négy szembe, *2 egyszerre lehurkolt hamispálca a következő szembe, 1 hamispálca a következő négy szembe*. A csillagok közötti lépéseket ismételjük meg még ötször, végül 3 hamispálca a következőbe és megfordítjuk a munkát.
11.sor: a szemek hátsó ágába 2 láncszemből sormagasítás és ugyanide 2 hamispálca, *1 hamispálca a következő négy szembe és 2 egyszerre lehurkolt hamispálca a következőbe *. A csillagok közötti lépéseket ismételjük meg még ötször. 1 hamispálca a következő 2 szembe végül 3 hamispálca az utolsóba és megfordítjuk a munkát.
12.sor: a szemek elülső ágába 2 láncszemből sormagasítás és ugyanide 2 hamispálca, *1 hamispálca a következő négy szembe és 2 egyszerre lehurkolt hamispálca a következőbe *. A csillagok közötti lépéseket ismételjük meg még ötször. 3 hamispálca az utolsó szembe és kúszószemmel zárjuk a sort.
13.sor: 2 láncszemből sormagasítás, 1 hamispálca minden szembe és kúszószemmel zárjuk a sort.
14.sor: 2 láncszemből sormagasítás, *1 hamispálca a következő négy szembe és 2 egyszerre lehurkolt hamispálca a következőbe * A csillagok közötti lépéseket ismételjük meg még négyszer. 1 hamispálca a következő öt szembe és kúszószemmel zárjuk a sort.
15.sor: 2 láncszemből sormagasítás, 2 egyszerre lehurkolt hamispálca a sor végéig és kúszószemmel zárjuk a sort.
16-17.sor: 2 láncszemből sormagasítás, 1 hamispálca minden szembe és kúszószemmel zárjuk a sort.
18.sor: 2 láncszemből sormagasítás, 2 egyszerre lehurkolt hamispálca a sor végéig és kúszószemmel zárjuk a sort.
19.sor: 2 láncszemből sormagasítás, és végül 5 egyszerre lehurkolt hamispálca.

Készíts láncszemekből tetszőleges hosszúságú akasztót és dolgozd el a szálat. Egy új szál betoldásával a bejáratot szegélyezheted rövidpálcákkal. Válassz neki egy jól látható, macska biztos helyet és gyönyörködj!

Legyen Zöld a Pamuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése