2016. július 6., szerda

Afrika virága

Bizonyára sokan, sok helyen találkoztatok már az Afrikai virág (African Flower) mintával  és az ebből készült állatokkal (African Flower Animals). Egyik nagy kedvencem Heidi Bears figurái. 
Ahogy az a képeken is látható, Bud Spencer emlékére, Én a vízilovakkal vagyok!

rendeltetésszerű használat 2014


rendeltetésszerű használat 2016

A minta előnyeit látjuk, 3, 4, 5, 6, 7...sokszögek készíthetők belőle, tetszőleges színkombinációkban, kis blokkokból, akár térben építkezős technika. Szuper! Ha rákerestek, rengeteg leírást találhattok, nem szeretném feleslegesen bővíteni a találatok sorát. Viszont felmerült bennem a kérdés, honnan származik ez a minta? Melyik virágot ábrázolhatja? Ki volt a kitalálója?

Keresgélés közben nagyon bizarr dolgokra bukkantam. Itt van például ez a növény, az Afrikai földikürt nevet viseli. Tömény ürülék szagot áraszt. Elég undi. Akár csak a Csillagok Háborúja állatai.


 
Sarlacc

Csodálatos az internet világa, csapongó gondolatok és pár kattintás képes nagyon messzire repíteni. De térjünk csak vissza az eredeti kutatási témához. Remélem nem vagyok egyedül az érzésemmel, hogy nincsenek véletlenek és minden mindennel összefügg. Ha így nézzük a dolgokat, én közeli rokonságot látok Afrika virága és a mandala virágok között. Hasonlóan vélekedik erről Kollát Gyula.


Így találtam rá a Záporvirágra (Gazania). Bizonyítékom nincs rá, hogy ez a keresett virág, de annyit tudni lehet róla, hogy Afrika középső és déli részén őshonos alacsony termetű növény, amely az őszirózsafélék családjába tartozik. Fény- és melegigényes növények, csak napsütésben nyílnak. Úgy tartják, ha a virágok reggel hét óra után még csukva vannak, aznap eső lesz. Színváltozatuk rendkívül gazdag. Sok esetben csíkosak vagy a torkuk felé sötétebb árnyalatúak. Azt gondolom ez a leírás igen találó, és ráillik a mi horgolt mintánkra.
African Flower Pentagon Tutorial
A kitalálásához valószínűleg hozzájárult ősanyáink takarékoskodó, mindent hasznosító és "semmit sem dobunk ki, jó lesz az még valamire" gondolkodásmódja. Ékes példái ennek a Patchwork és a Granny Squares blokkok készítésének hagyománya is. Vegyünk példát, legyen fenntartható jövőnk!

Azt még nem sikerült kiderítenem, hogy ki készíthette el először ezt a horgolt mintát, ahogy az Élet virága sem fedi fel készítésének titkát. Ez egyelőre rejtély marad, de abban biztos vagyok, hogy sokunknak nyújt szép perceket és eszközt,  vagyis mandalát a kikapcsolódáshoz, illetve az elmélyüléshez.

Legyen Zöld a Pamuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése